این کتاب دربارهٔ نیهیلیسم نیچه و نتایج تقدیر تاریخی بروز غربزدگی جمعی در آسیا است. در بخش انتهایی این کتاب تمدنهای آسیایی با تفکری فلسفی مورد بحث قرار گرفتهاست. شایگان در این کتاب به نقل از داستایفسکی نوشته: «ما روسها همگی نیهیلیست هستیم.»
در این کتاب مطرح شده که انکار فرهنگ و تاریخ سبب شد که روسها با مسائل نهایی درگیر شوند و افراط کنند. مارکسیسم و سوسیالیسم نقطهٔ پیوند نیهیلیسم روس و نیهیلیسم غربی است یعنی ملغمهای از آنارشیسم باکونین که سرآغاز آفرینندگی نو را در تخریب میدانست و آنارشیسم مذهبی تولستوی و برنامه انقلابی لنین که مخلوطی از باکونین و پطر کبیر بود.
تقدیر تاریخی در این کتاب مورد بحث قرار گرفته و منظور وضع خاصی است که به حکم تاریخ پدید آمدهاست. شایگان مینویسد: ما بازماندگان تمدنهای آسیایی هم دچار هگل هستیم هم دچار مارکس بیآنکه از روح و تحول بدانیم و بیاطلاع به بحث دربارهٔ سلوک عقلی و جبر زمانه و مبارزه طبقاتی میپردازیم. تقدیر تاریخی ما این است که از تاریخ غرب عقب ماندهایم و بسته به برداشتمان از تاریخ تفکر غرب دانستن این که عقب ماندهایم سودمند با زیان بخش است و به قول هگل فلسفه تاریخ و تاریخ فلسفه چنان درهم آمیخته که تفکیک آن امکانپذیر نیست. این ناآگاهی به این واقعیت برمیگردد که فرصتی برای انتخاب نداشتهایم.
***********
خلاصه ای از کتاب
آسیا در برابر غرب
نویسنده:
داریوش شایگان